dinsdag 27 november 2007

Iedereen een dementiepaspoort

Ik vond vandaag in de volkskrant dit artikel en zou dit graag met jullie delen.
En ben heel benieuwd wat je ervan vindt. alle reactie zijn welkom

Iedereen een dementiepaspoort
Geplaatst op 07-11-2007 06:15 door Evelien Tonkens in categorie actualiteit
Iedereen een dementiepaspoort
‘Dagelijks veelvuldig strelen op hoofd en schouders. Liefst door intimi maar wanneer die niet beschikbaar zijn, overschakelen op betaalde krachten. Neerzetten in een serre, met uitzicht op een parktuin met veel vogeltjes, bloemen, struiken en bomen. Zorg voor veel nestkastjes waar allerhande vogels in kunnen broeden. Omring mevrouw voorts met opwindbare speeldoosjes en malle koekoeksklokken waar elk uur bijvoorbeeld een vrouwtje uitpiept dat een kleedje uitklopt. Of een clowntje dat een handstandje maakt. Mevrouw regelmatig bedwelmen met de geur van lavendel en kamperfoelie. Boetseerklei en kleurpotloden geven, en voorlezen uit Alice in Wonderland. Op TV natuurfilms en de series Oud Geld en Hertenkamp eindeloos herhalen. Op CD's Afrikaanse en popballades en kamermuziek. Nooit blootstellen aan het geluid of zicht van auto's, motoren, lingeriereclame, voetbal en Nederpop, want daar word mevrouw agressief van. Jaarlijks uitje: bezoek aan een nest jonge poesjes van maximaal 6 weken oud.'
Zo wil ik leven als ik dement ben. Als ik niet meer kan nadenken, schrijven en lezen. Dit en nog veel meer wil ik daarom vastgelegd hebben in mijn dementiepaspoort. Het dementiepaspoort is belangrijker dan het genenpaspoort. Voor bejaarden zelfs belangrijker dan het gewone paspoort. Het vormt de sleutel tot onze persoon in demente en verwarde toestand. We kunnen maar beter in gezonde, heldere staat nadenken over wat wij dan willen. Allereerst voor onze intimi maar ook voor beleidsmakers. Alleen als we onze wensen massaal kenbaar maken, kan de regering haar beleid erop inrichten. Het aantal dementen zal dramatisch stijgen de komende decennia. Momenteel zijn er 270.000 mensen dement. Een derde van de 80-plussers lijdt aan dementie (nivel.nl). In 2040 zal het aantal dementen zijn verdubbeld. Europa zal dan 10 miljoen dementen tellen (rivm.nl.). Wereldwijd zullen het er 81 miljoen zijn.
We verdringen dit echter maar liever. Dankzij de media-aandacht voor de ellende in verpleeghuizen van een paar jaar geleden hebben we wel de vreselijkste beelden van het dementenbestaan maar we doen er niks mee. Zelfs als we er direct mee geconfronteerd worden, bijvoorbeeld omdat er een (groot)ouder in een verpleeghuis belandt, blijven we kinderlijk, bijna stampvoetend denken: ‘ik ga daar nooit naartoe, dan ben ik liever dood'. Rijke mensen denken er nog bij: ‘ik maak al mijn spaargeld op aan zorg, dan hoef ik niet naar een verpleeghuis'. Zo blijven we het hele onderwerp verdringen, en komt het nooit tot collectieve politieke actie. Zo blijven de meeste verpleeghuizen akelige oorden waar bewoners zich in diepe eenzaamheid te pletter vervelen. Op zijn best mogen ze eenmaal per week in een kring ballen.
Doodzonde, want er valt nog best een mooi leven te leiden in demente toestand. Maar alleen wanneer we kenbaar maken wat we dan willen, middels het dementiepaspoort. Ook haat of liefde voor ballen staan daarin natuurlijk vermeld.
Veel mensen denken dat ze de dans kunnen ontspringen door zelfstandig te blijven wonen. Maar dat zal doorgaans niet gaan. Daarvoor is zelfs een heleboel thuiszorg meestal niet afdoende - en blijft een dementiepaspoort noodzakelijk. In demente toestand zelfstandig wonen kan alleen door bovenmenselijke opofferingen van mantelzorgers. Minstens één mantelzorger moet dan het eigen leven bijkans opzij zetten, de baan opzeggen en de hele of halve week bij de demente inwonen. Uit vorige week gepubliceerd onderzoek van het Nivel blijkt dat een vijfde van deze mantelzorgers bijna onder hun taak bezwijkt. Als de demente dan eindelijk overlijdt, is zo iemand ook het eigen leven kwijt. Mantelzorgers doen dit omdat de demente het zo wilde, maar het is eigenlijk onmenselijk om dat van een ander te verlangen.
Het dementiepaspoort moet daarom verplicht worden voor alle veertigplussers. (Ja, zo jong al, want er zijn ook 10.000 jong-dementerenden.) Elke vijf jaar verlengen we het paspoort en brengen er zo nodig wijzigingen in aan. De overheid registreert alle paspoorten en maakt er statistieken van voor lange termijn beleid. Want stel dat zestig procent van de huidige veertigers mijn voorkeur deelt voor zo'n serre met tuin en vogels. Dan moeten de bomen daarvoor nu alvast geplant worden, en de tuinen aangekocht. En als iedereen graag gestreeld wordt, hebben we natuurlijk nog veel meer handen aan het bed nodig. De overheid kan uitrekenen hoeveel onze wensen gaan kosten en daar kunnen we dan nu al voor gaan sparen. Beter nu kiezen tussen een tweede auto, huis of vakantie of een fijn leven als demente, dan er te laat achter komen dat alleen een ‘keten van lege zondagen' resteert.
Tonkens, volkskrantblog.nl

4 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Dieta, I hope you enjoy. The address is http://dieta-brasil.blogspot.com. A hug.

Anoniem zei

Je schrijft over de rol van de mantelzorger, het is
waar, met de komst van de ziekte dementie vallen
er 2 slachtoffers. Want de mantelzorger wordt emotioneel gesloopt en moet zijn eigen leven in de wacht zetten.
Bij het overdragen van de dagelijkse zorg aan een verpleeghuis worden de dagen draaglijker, maar
nog steeds is daar die uitputtende constante bezorgdheid.

Marlies zei

Je moet hulpmiddelen gebruiken om dementie te trainen! Niet een stempel en aan hun lot overlaten!